Wałki PA6 poliamid

Poliamid PA6 występuje również pod nazwą handlową taka jak Boramid, Ertalon, Tarnamid lub Nylon. To bardzo popularne tworzywo konstrukcyjne, ponieważ posiada szeroki zakres zastosowań i jest niezwykle łatwe w obróbce. Pręty Tarnamid świetnie nadają się do produkcji rolek, tulejek, zębatek i innych elementów maszyn i urządzeń, bowiem są wysoce odporne na ścieranie i mają bardzo dobre właściwości ślizgowe. Wałki można obrabiać poprzez skrawanie, frezowanie, rozwiercanie, CNC itp. Szeroki wybór średnic wałka ułatwia dobór odpowiedniego materiału pod konkretne zastosowanie.

Wałki poliamidowe 
– naturalny PA6 – podstawowa wersja bez dodatków,
– czarny z dwusiarczkiem molibdenu MoS2 – zwiększona odporność na ścieranie,
– naturalny poliamid z olejem mineralnym – tworzywo może pracować nawet na sucho, gdyż jest samosmarujące,
– poliamid z włóknem szklanym GF30 – dzięki wzmocnieniu włóknem szklanym, materiał posiada znacznie wyższą wytrzymałość, sztywność, odporność na pełzanie i stabilność wymiarową.

Dzięki szerokiemu wyborowi można dopasować wałek z tarnamidu do określonego celu, aby w przyszłości uniknąć dodatkowych kosztów związanych z naprawą czy wymianą zużytych elementów.

Właściwości tarnamidu:
– wysoka odporność na ścieranie,
– wysoka wytrzymałość mechaniczna przy dużej ciągliwości,
– bardzo dobre właściwości ślizgowe,
– wysoka sztywność i twardość,
– dobra odporność na oleje, tłuszcze i paliwa,
– wysoka odporność na zużycie cierne,
– dobre właściwości elektroizolacyjne,
– wysoka absorpcja wilgoci, przez co materiał posiada niską stabilność wymiarową w wilgotnym środowisku,
– możliwość klejenia i spawania,
– temperatura pracy:
W wersji – odlewany od -40 do 120°C, krótkookresowa 170°C;
W wersji wytłaczany od -30 do 85°C, krótkookresowa 160°C.

Ze względu na swoją dużą wszechstronność te tworzywa konstrukcyjne z pewnością można zakwalifikować do grupy najpopularniejszych materiałów do obróbki. W Polsce swoją popularność zawdzięcza bardzo szerokiej ofercie, dużej dostępności i uniwersalności.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *